dimecres, 22 de desembre del 2010

El saldó (de sauló)

El saldó és com anomenem a Cabra d'una pedra de sauló.


Marges amb pedra vermella de saldó, a Fontscaldetes
El podem reconèixer fàcilment pel seu color vermellós/granatós. A la nostra comarca en tenim més exemples com la famosa Església Vella d'Alcover, romànica construïda en saldó de l'entorn. Però sens dubte l'exemple més característic és la Vila Vermella de Prades on, el color del saldó li ha donat nom i fama internacional.

És una pedra dòcil i un pèl fràgil que permet treballar-la amb facilitat. Del saldó hom en feia moles d'esmolar per això encara hi ha qui l'anomena pedra d'esmolar. Però això, com sovint passa amb els noms populars depèn del lloc i de la parla. A Mallorca, per exemple, en diuen saldó d'una pedra volcànica generalment fosca, tirant a negra; i en canvi en diuen pedra d'esmolar al que nosaltres en diem saldó.

El sauló, segons l'Enciclopèdia és una arena que resulta de la descomposició dels granits.
Dins l'àrea climàtica mediterrània, les roques granítiques poden alterar-se amb una relativa facilitat. L'acció de les aigües carregades de gas carbònic converteix el feldspat en argila, la mica en productes ferruginosos i el quars en masses de sorra silícia. El granit, en conseqüència, es comporta, en certes condicions climàtiques, com una roca de poca resistència. Dins el paisatge morfològic constitueix els sectors deprimits i de pendent suau. 
 
A Fontscaldetes el saldó hi és abundant. El trobem present en la construcció de cases i marges. És per aquest motiu que el poble te un aire vermellós segons com li toca el sol. També el trobem en la seva forma més arenosa com per exemple el tros de terra que hi ha sota l'església fins a l'era de cal Rovira. 
 
Quan vam decidir el color de la façana de l'església vam creure convenient donar-li un to rosat/vermellós recordant aquesta pedra que li confereix al poble un caràcter especial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada