dijous, 25 d’agost del 2016

Pobles que reviuen: Fontscaldetes

DIMECRES, 24 D’AGOST DEL 2016 ara camp de tarragona

Portada del diari ara camp de tarragona

Pàgina 4, del diari ara camp de tarragona


Texte íntegre, per gentilesa de Jordi Salvat, periodista del Diari ara al Camp de Tarragona

Un grup de voluntaris rehabilita el nucli en ruïnes de Fontscaldetes

Han netejat de vegetació aquest poble de Cabra del Camp i han restaurat l’església i altres espais

Text: JORDI SALVAT
Fotografies: TJERK VAN DER MEULEN


L’últim habitant de Fontscaldetes va marxar del poble l’any 1963. Des de llavors aquest nucli de Cabra del Camp va patir una ràpida degradació a causa de la falta d’habitants, fins que l’any 2008 un grup del Moto Club de Cabra del Camp el va redescobrir i va començar a netejar-lo de la vegetació que l’havia envaït. Naixia d’aquesta manera l’Associació d’Amics de Fontscaldetes, que des de llavors ha treballat de manera desinteressada en la recuperació del poble que encara és viu, servia per encendre una bombeta i un aparell de ràdio. Al poble hi podrien haver viscut una quarantena llarga de persones i en alguns moments van arribar a la seixantena.

El nucli està dividit en dos sectors, el de la família Rovira i la família Martí. Actualment hi ha cinc
propietaris. L’Associació d’Amics de Fontscaldetes hi està en contacte i aproven les actuacions que estan fent. Un dels objectius futurs de l’associació és restaurar una casa de la família Rovira, propera a l’església. En una de les cases de la família Martí encara s’hi poden veure d’aquest poble, situat a la serra Voltorera, al qual s’accedeix des de la carretera que va del Pla de Santa Maria a Cabra del Camp, passada la urbanització de Miralcamp. Per Fontscaldetes hi passa l’antic camí de Valls a Vallespinosa.

L’Associació d’Amics de Fontscaldetes s’ha dedicat, sobretot els diumenges, en grups que podien arribar a la vintena de persones, a recuperar el poble. Primer el van netejar de vegetació i es van assegurar que no hi pogués haver enderrocs perillosos en algunes cases. Van restaurar la font de la plaça i la seva mina d’aigua, situada a 30 metres de profunditat. També van netejar la plaça de davant de l’església, el temple i els rentadors.

Restauració de l’església

El 2009 es van marcar un objectiu més ambiciós: recuperar l’església, que amenaçava ruïna. Van aconseguir recursos econòmics de la Diputació de Tarragona i l’arquebisbat per comprar el material necessari. La restauració també ha comptat amb el suport econòmic de Caixa de Tarragona, amb el seu programa Tu Ajudes. En tres anys van restaurar el temple, que des de llavors ha acollit misses –la primera, oficiada per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el 21 de juliol del 2012– i una cantada de la Coral de Cabra.

També s’han recuperat els rentadors i s’han posat unes rajoles iden- tificatives de les cases i els diferents espais de Fontscaldetes, a més de reconstruir un marge com era originàriament, combinant dos tipus de pedra, un dels quals és el sauló. L’associació ha volgut donar a conèixer el poble, amb actes de difusió a Cabra, repartint samarretes de l’entitat i amb activitats a Fontscaldetes, com ara caminades populars i altres iniciatives com un concurs de beure en porró, una musclada o acampades.

La part negativa d’aquesta tasca és el vandalisme, que afecta la feina feta per l’associació. Han robat portes, han trencat algun banc de l’església o fins i tot han fet foc en algun espai.

Arrels cistercenques

L’origen de Fontscaldetes se situa a l’any 1173, com una granja del monestir cistercenc de Santes Creus. Abans havia format part del terme del castell de Selmella. Aquestes explotacions podien ser agrícoles, ramaderes o industrials. En el cas de Fontscaldetes, era agrícola i ramadera, com ho demostren restes trobades al poble i en la seva àrea d’influència, com la Quadra de Conill. Al segle XIX, amb la desamortització, Fontscaldetes va decidir adscriure’s al municipi de Cabra del Camp. Mai hi va arribar ni l’aigua corrent ni l’electricitat, tot i que en- cara es poden veure les restes d’un molí que, segons un dels habitants uns arcs gòtics i en una altra que va comprar l’exalcalde vallenc Lluís Tomàs hi havia hagut un jardí romàntic durant els inicis del segle XX, del qual encara es poden observar algunes restes.

La decadència del poble es va accelerar després de la Guerra Civil, quan tots els veïns de Fontcaldetes s’havien de desplaçar a Cabra del Camp per a qualsevol gestió i van acabar instal·lant-se allà o en altres poblacions del voltant, on també la vida era menys dura. Alguns dels últims habitants encara són vius o almenys han vist part del procés de reconstrucció i han participat en alguns dels actes celebrats al poble, que dècades després torna a tenir vida, almenys alguns dies a l’any. L’objectiu de l’associació és continuar recuperant el poble amb les limitacions que tenen i organitzar activitats per difondre Fontscaldetes i la feina feta. (Jordi Salvat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada