dissabte, 1 de gener del 2011

Mapa militar de 1873


En aquest cas es tracta del detall d'un mapa militar de Catalunya publicat a Madrid el 1873 pel Depósito de la Guerra.
Destaquem els topònims de Monte de Gabarra (Cabarrà) i un indret anomenat Camundils.
És curiós com dibuixa una carretera que va directa del Pla a Fontscaldetes amb el mateix gruix que la que va del Pla a Cabra.
Fixeu-vos que traça un camí que va de Fontscaldetes a aquest lloc anomenat Camundils al que forçosament hem d'identificar com Selmella.
Finalment veiem com traça un camí que ve de Montblanc per Prenafeta i que va fins a Santa Perpètua passant per Cabra i NO per Fontscaldetes. És el camí que ja coneixem i que passa pel coll del Sàrria, cal Palatí i puja per la costa de les espases. El riu que hi dibuixa ha de ser el torrent de Cabarrà, per tant aquest camí és el que va a Vallespinosa i posteriorment a Pontils, Tot i que el topònim de Vallespinosa no hi figura.
Aquest mapa ens aporta una dada important: el camí que passava per damunt de Fontscaldetes, actualment desaparegut, anava de Cabra cap a Fontscaldetes i s'unia amb el que venia de Valls i anava en direcció a Vallespinosa passant per Fontscaldetes i per Selmella.  Aquest camí no surt al mapa ni cap altre que enllaci Cabra amb Fontscaldetes. Suposem que és per aquest motiu que el mapa dibuixa una important connexió entre el Pla i Fontscaldetes.
El mapa tampoc dibuixa la connexió entre Selmella i Vallespinosa però els que hi hem anat sabem que existeix tant per la muntanya com pel riu. Hi havia, per tant dos camins per anar a Vallespinosa des de Fontscaldetes, igual que ara. Aquest és el camí que estem en procés de recuperació.

Intentarem trobar més informació sobre el topònim Camundils. Si algú en sap res, si us plau, que ens ho digui. Gràcies.

Una de les aportacions que volem fer als estudiosos des d'aquest blog és la localització de bibliografia i d'informació que trobem sobre Fontscaldetes en particular i els termes propers (Cabra, el Pla, Figuerola, Sarral i El Pont d'Armentera) en general. Sens dubte els mapes històrics són una atractiva font documental alhora que interessant pel que fa als topònims. 
Els fragments de mapes que publiquem pertanyen a col·leccions o arxius privats i no es poden fer servir sense permís llevat de treballs històrics o de recerca, com és el cas d'aquest blog. Citem sempre els autors i la font o arxiu a qui pertany per si algú vol ampliar més la informació que aportem.

3 comentaris:

  1. Jo diria que aquest "Camundils" ha de ser Cal Mandil (casa i font), a sota de Saburella. Fixeu-vos que està massa a prop del Gaià perquè pugui ser Selmella. I fixeu-vos que la part superior del recorregut del camí fa el mateix traçat que la part final de la "carretera de Selmella", la que arriba fins a Cal Batlle (i que després continua, ja sense carretera, fins a Saburella). De manera que, si la meva tesi és encertada, el "camí ample" des de Fontscaldetes fins a "Camundils" continua existint, almenys des del km 3 fins al km 0 de la "carretera de Selmella" (o sigui, des d'una mica abans de Cal Figueres fins a Cal Batlle). Segur que entre el Mas de la Mel i La Caseta (cap al km, 2.8 de la carretera de Selmella) hi ha d'haver tirant cap al sud restes d'algun camí important fins a Fontscaldetes, però això no ho he explorat.

    Bé, estic content d'haver-vos trobat ara fa poc i d'haver tingut l'oportunitat avui de fer-vos aquesta observació (només una hipòtesi, eh?) arran de la vostra demanda d'informació sobre "Camundils".

    A veure si un dia ens trobem per una d'aquelles muntanyes...

    ResponElimina
  2. He oblidat signar el comentari anterior: Pere Saumell.

    ResponElimina
  3. L'autor del comentari anterior és el Pere Saumell que es va oblidar de signar-lo. Moltes gràcies Pere per la teva aportació plena de raonaments prou precisos.

    JM Rovira

    ResponElimina