dissabte, 18 de desembre del 2010

La Ginesta

La Ginesta és un dels patrimonis naturals de Fontscaldetes que hem de preservar. Enguany, potser per saludar la restauració de l'església o l'arriba del pessebre de Reus, ha florit al desembre. Es veu que no es rar trobar ginesta florida en aquest temps. Si voleu, llegiu aquesta petita descripció de la nostra flor emblemàtica.

Altres patrimonis naturals de Fontscaldetes:
La ginesta; la planta de la regalèssia; el saldó (o sauló) mineral rogenc; el racurell (licorell o llicorella) conjunt de minerals estratificats d'origen volcànic.

La ginesta, ginesta vera o argelagó (Spartium junceum), és una planta amb flor de la família de les Fabaceae. Aquesta planta és l'única espécie del gènere Spartium, de la tribu Genisteae de la família Fabaceae.

És un arbust alt i recte, amb les tiges verdes i molt poques fulles (subafil·le). Té un port d'1 a 3 metres d'alçada amb les tiges cilíndriques i verdes perquè tenen funció clorofíl·lica. Les fulles, petites i escasses, es marceixen molt aviat. Són linears d'1,5 a 2 cm de llargada.

La ginesta floreix de maig a juliol però en certs llocs es troben plantes florides ja al gener i el desembre, escampant una olor molt característica. Les flors són grogues, papilionades, grosses (de 2 a 2,5 cm), molt oloroses i disposades en raïms.

Es localitza a prats secs, brolles i màquies poc desenvolupades, en clima mediterrani. Apareix com a espontània al mediterrani occidental, des del nord d'Àfrica, la Península Ibèrica, parts del sud de França, Itàlia fins a Sicília i Dalmàcia. A les Balears és adventícia i subespontània a Mallorca i Menorca.  Sovint és plantada com a ornamental en altres llocs.

Ginesta - De Viquipèdia

2 comentaris:

  1. me agraderia sapigue si la planta es poc agafa de la montanya o es protejida

    ResponElimina
  2. La ginesta no és una espècie protegida, però cal anar amb compte perquè la ginesta és una planta tòxica que conté l'alcaoide citisina, de propietats similars a les de la nicotina. Es reprodueix per llavors. Vam intentar de trasplantar-ne algunes i no van viure.

    ResponElimina